Home / in de Media / Mijn naam is Sophia

Mijn naam is Sophia

(mede mogelijk gemaakt door het CAI-fonds)

De film is beschikbaar op het bezoekerspunt en wordt tijdens openingstijden van het bezoekerspunt, doorlopend gedraaid. De openingstijden zijn in principe dezelfde als de vaartijden van het voetveer te weten : woensdag middag, zaterdagmiddag en zondagmiddag van 12.00 tot 17.00.

Op verzoek kan de film worden vertoond buiten de vaartijden voor kleine groepen en partijen, tegen een vergoeding.

Bron: Weekblad de Brug

Drie oktober 2018. Een totaal uitverkochte Xebius zaal in Cascade voor de première van de film ‘Mijn naam is Sophia’. De kaarten waren zo snel uitverkocht dat als er het dubbele aantal stoelen waren ook die, zeer waarschijnlijk, zouden zijn bezet. De film is gemaakt door Ambachters over H.I.Ambacht, met als uitgangspunt de geschiedenis van de Sophiapolder. Zelfs regisseur en tekstschrijver Thomas van der Giessen, van Aktefilm BV, komt uit Ambacht, evenals de hoofdrolspelers en figuranten.

Het begin
De documentaire ‘Mijn naam is Sophia’ is in opdracht van de ‘Stichting Ambacht Samen’ en de ‘Stichting Bezoekerscentrum Sophiapolder’ gemaakt door Aktefilm BV. Dit resulteerde in een 40 minuten durende film en is gemaakt op initiatief van Denny Nugteren en Jelle van der Weijde. In ‘Mijn naam is Sophia’ vertelt de polder zelf over haar ontstaansgeschiedenis. Het verhaal wordt gedurende de film verteld door een voice over, waar ze zich voorstelde als Sophia en blijkt ze veel meer te vertellen te hebben dan men op het eerste gezicht zou denken. Zo vertelt ze over de prehistorische vrouw Trijntje, die 7500 jaar geleden in deze omgeving leefde, tot aan Frank Rijsdijk die zijn wereldberoemde scheepssloperij uitbreidde op de punt van de Sophiapolder. Maar ook de legende van de koppige boer uit Hendrik-Ido-Ambacht.

De film
Verhalen die in korte scenes worden gespeeld door Ambachters in historische kledij. Een aantal van deze ‘acteurs’ zijn onder andere; : burgemeester Jan Heijkoop, oud-wethouder Floor van de Velde, de voorzitter van het Historisch Genootschap, Alie Tas en haar oud-voorzitter Anneke Verseveldt. Verder de bestuursleden van de Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder: Denny Nugteren en Jelle van der Weijde. De Ambachtse vakfotograaf Cees van Meerten, kapper Jan Pons, Freek Luchies van de Frelustal, Wendy Dubois van Hi5Ambacht, Willem Eekhof en de helaas op 30 september jongstleden overleden Jaap van Beek. Verder leden van toneelvereniging Atos en vele anderen. Regisseur en tekstschrijver Thomas van der Giessen van het Ambachtse bedrijf Aktefilm is verantwoordelijk voor het scenario, de productie en de eindmontage.

De première
Voorafgaande de filmvertoning kregen een aantal mensen het woord. Als eerste Jelle van der Weijde. “Wij hebben ons al jarenlang ingezet om op initiatief van de burgemeester, iets meer te doen met de Sophiapolder. Als ‘Ambacht Samen’ hebben wij ons daarvoor ingezet. Om samen met heel veel partijen iets moois neer te zetten waaronder een bezoekerspunt.”
Burgemeester
Ook burgemeester Jan Heijkoop sprak filmmakers en de bezoekers toe. “Het nadenken over de historie van de Sophiapolder en het is voor Ambacht zeer de moeite waard om zuinig om te gaan met historie. Eigenlijk is de afgelopen 25 jaar alle glastuinbouw verdwenen en zijn alle akkerbouwers verdwenen.” Hierbij gaf hij aan dat dat wellicht ook onderwerpen voor een soortgelijke film zouden kunnen zijn.

De filmaker
Thomas van der Giessen vertelde over de voorbereiding en het maken van de documentaire. “Hoe gaat zoiets, hoe begin je. Het belangrijkste was research doen. Hoe zit de polder in elkaar? Welke verhalen zijn er te vertellen?” Toen alle voorbereidingen klaar waren werd de film ‘geschoten’ in de warmste periode van het jaar. De film zal verder worden vertoond in het nieuwe bezoekerscentrum op de Sophiapolder. Er wordt overwogen, gezien de enorme belangstelling, of er nog een tweede voorstelling komt in Cascade.

Tekst en foto: Wim Uithol

Top